Rady novým fotografům

Rady novým fotografům

Každý fotograf musí nějak začít. A téměř každý by si zároveň přál něco změnit na době, kdy s focením vůbec začínal. Čemu byste se tedy jako začínající fotografové měli vyhnout, na co byste měli pamatovat a co je třeba důkladně procvičovat?

Na základě našich vlastních zkušeností jsme sepsali pár rad, které ocení nejen začínající fotografové, ale vlastně každý kreativec, který hledá první zdroje pro inspiraci.

Nepřeceňujte profesionální výbavu

Pokud s focením teprve začínáte, vážně nepotřebujete ten nejlepší foťák, čtyři studiová světla a šest objektivů z profi řady. K opravdu profesionální výbavě je lepší se pěkně postupně propracovat. Začněte spíše s něčím skromným a pokuste se z toho vyždímat maximum.

Do začátku je nejlepší jít jen s jedním objektivem s pevným ohniskem. Proč se ale hned takhle ze startu vlastně omezovat? Protože absence zoomu a nemožnost přezbrojit na jiný objektiv vás naučí vyhrát si s tím, co máte. Omezení je tím největším motorem kreativity.

Omezení vás naučí přemýšlet nad tím, jak a z jakého úhlu fotit a jak nejlépe komponovat, abyste dosáhli nejlepšího (kreativního) výsledku. Teprve až se tohle naučíte s omezeným arzenálem, má cenu kupovat složitější výbavu.

Zkušenost je založená na drilu a svalové paměti: po půl roce s jedním jediným objektivem budete přesně vědět, jak interpretuje perspektivu světa kolem. A když pak budete zase dalších 6 měsíců fotit jen a pouze s jiným „novým“ objektivem, postupně si jejich vidění natolik zažijete, že se vám bude fotit daleko volněji (omezení myšlenek „který objektiv mám použít“ je jen jedna z výhod takového postupu). 

Buďte vždy ve střehu

Další důležitou zásadou při focení je neustálý trénink. Pokuste se co nejčastěji fotit. Snažte se každý den udělat tu nejlepší fotku, jakou zvládnete. I když nemáte inspiraci a ani se vám nenaskytne půvabná scenérie, zkuste vždycky s něčím přijít.

Mějte svůj foťák navíc vždycky po ruce  a foťte za pochodu. Procvičíte si tím reakční rychlost a budete pak schopnější rychle vyfotit nečekané události nebo neopakovatelné momenty.

Focením to nekončí

Tím, že si najdete perfektní vizuální materiál a dokážete stisknout spoušť foťáku na správném místě a ve správný okamžik,  vaše práce hotová ještě není. Často totiž ze svých fotek dokážete vykouzlit divy i v případné postprodukci.

Zároveň je ale třeba vědět, jak se taková postprodukce dělá. První důležitá rada je nefotit do formátu JPEG, nýbrž do formátu RAW. Ano, JPEGy sice můžete upravovat v klasickém Photoshopu, oproti tomu s RAWy si ale lze hrát v programu Adobe Lightroom. Více o výhodách v ukládání do RAW (a správném ukládání fotek pro Facebook) si můžete přečíst v jednom z našich starších příspěvků.

Vaše fotky ale nemusíte editovat jen různě složitými postupy v Lightroomu. Občas totiž stačí fotku jen správně oříznout a tak například vypíchnout širokoúhlost scenérie, vyrovnat nepovedené pravidlo třetin nebo oddělání hluchých míst. Jednou za čas se rovněž hodí si některé vaše fotky vytisknout a vidět, jak vypadají takříkajíc naživo (přitom je ale třeba myslet i na to, jak vaše fotky ukládat do počítače a jak pro tisk).

Focení a sdílení

O tom, jak pro vyšší postavení své práce využívat sociální média a různé fotografické komunity, si můžete přečíst v našem speciálním článku. To nejdůležitější ale je, že přestože jsou sociální sítě užitečné a mohou vám i vaší práci pomoct, nesmíte se na ně přílišně spoléhat a zneužívat je. Mnohem víc než lajky na Facebooku nebo hvězdičky na Twitteru vám totiž dají skuteční lidé a skutečné fotografické komunity. Potkávejte se s ostatními fotografy, sdílejte s nimi své nápady a nechejte si poradit.

Konkrétní seznam tipů

  1. priorita clony venku, priorita času vevnitř
  2. vypněte auto ISO (nebo ho omezte na maximum) - musíte mít kontrolu nad tím, co se děje, a auto ISO vám tak akorát míchá s kartami, když se snažíte hrát
  3. zapněte si mřížku v hledáčku, pokud můžete - odstraníte tím problémy s horizontem a zlepšíte svoje schopnosti komponovat
  4. foťte, když je nejlepší světlo, hledejte nejlepší světlo, čekejte na zlatou hodinu, světlo je klíčem ke všemu (v poledne na pláži to dobře vypadat vážně nebude)
  5. pevné ohnisko je studnice vaší kreativní inspirace
  6. naučte se „řezat“ (cropping)
  7. nepoužívejte moc clarity/high pass filtrů
  8. dodržujte pravidlo třetin - nesnažte se hlavní lákadlo vašeho snímku uměle vycentrovat
  9. vytiskněte si to!
  10. lokace, lokace, lokace + model/objekt
  11. naučte se prezentovat a vybrat to nejlepší
  12. pravidla jsou od toho, aby bylo co porušovat - ale abych mohl něco porušovat, musím to napřed ovládat i o půlnoci bez přemýšlení.