Jak si přenést mail k novému poskytovateli?

Jak si přenést mail k novému poskytovateli?

Pokud jste se rozhodli přestěhovat svou mailovou schránku k jinému poskytovateli (neboli webhostingu), jste rázem postaveni před drobný problém: jak efektivně a bezpečně na jiný server přemístit i veškerou vaši poštu? Právě tomu se v tomto článku budeme věnovat.

Nastavení nového účtu

Ze všeho nejdřív si na novém serveru, na který chcete svou poštu přenést, založte nový mailový účet – a to se stejným uživatelským jménem i heslem, jako byl na tom starém (heslo můžete případně později změnit). Zároveň je třeba pamatovat i na to, že oba tyto servery musí podporovat IMAP.

Dalším krokem je pak si do počítače nainstalovat poštovního klienta (doporučujeme Thunderbird, který funguje na všech systémech). V něm poté vytvořte dva mailové účty: nový i starý (můžete jejich popis pro lepší orientaci označit nějakou poznámkou, ať víte, který je který).

Nasměrování domény

Teď záleží jen na tom, jestli už máte doménu nasměrovanou na server nový, nebo ukazuje stále na starý. Můžete si tak od obou poskytovatelů zjistit, jestli mají ke svému poštov­nímu systému nějakou náhradní doménu, která není stejná jako ta vaše (třeba imap.seznam.cz, imap.google.com). Pokud není možné nastavit doménu, můžete použít IP adresu serveru. Tu vám sdělí buď poskytovatelé služeb, anebo můžete kontaktovat naši zákaznickou podporu.

Využijte Thunderbird

Tohle už je trošku složitější část, což způsobuje hlavně velké množství možností, jak lze nastavit DNS. Nepropadejte ale panice. Když nevíte jak dál, napište nám.

Přesunutí pošty

 Jakmile budete mít oba účty nastavené, otevřete ten, který vás propojuje se starým serverem, a myší přetáhněte poštu přímo do schránky účtu na vašem novém serveru. Potře­bujete k tomu pochopitelně dostatečně rychlé připojení bez omezení přenosu dat, a nějaký ten čas. Chvilku to zabere.

(Spousta poskytovatelů vám pochopitelně nabídne daleko sofistikovanější metody pro přesun dat. Tohle je jen takové jednoduché řešení, které zvládnete sami a bez složité konfigurace.)

Shrnutí

  1. Zjistit uživatelské jméno a heslo na serveru, kde je nyní pošta.
  2. Vytvořit stejného uživatele se stejným jménem a heslem na novém serveru.
  3. Stáhnout a nainstalovat Thunderbird (nebo jiný klient) a nakonfigurovat oba účty jako IMAP.
  4. Ujistit se, že vše funguje, a oba účty se svými servery správně komunikují.
  5. Otevřít účet ze starého serveru, přetáhnout poštu do účtu nového serveru, Příchozí poštu do příchozí složky, Odeslané do odeslané, a tak dále.
  6. Počkat (dle množství pošty, minuty až hodiny).
  7. Hotovo.